audio with realistic timbre
 

Een voorversterker met VR-buizen en een Constant Current Source belaste Direct verhitte Triode (1)

Direct naar: 1 2 3

Opzet:
In dit ontwerp voorversterker worden de VR-buizen voeding, de Constant Current Source (CCS) en Voltage Constant Current Source (VCCS) van MachMat samengebracht.

De voeding...
Zoals te lezen bij het project VR-buizen voeding is deze voeding uiterst simpel van opzet en klankmatig eerlijk omdat er slechts 1 uF aan capacteit is toegepast. De afvlakking bestaat uit een 1 microFahrad papier-in-olie condensator direct na de gelijkrichter, een smoorspoel, 2 VR-buizen in serie, wederom een smoorspoel en dan een laatste VR-buis. De kanaalscheidig wordt gerealiseerd door de (hoge) impedantie van de CCS'en. De gelijkrichter is een lang leven beschoren doordat deze slechts een kleine capaciteit ziet en kan zowel direct- als indirect verhit gekozen worden (bij een keuze voor direct verhit is het aan te raden de hoogspanning pas later in te schakelen!). De smoorspoelen moeten een gelijkstroomweerstand hebben van 1 KiloOhm bij een inductie van minimaal 30 Henry bij 70 milliAmpère (AE Europe): Deze weerstand is nodig omdat ze het werkgebied vormen voor de VR-buizen, de inductie is benodigd om de rimpel te verlagen.

De versterker schakeling...
Direct verhitte triode 3A/107ADeze is gekozen rond de STC 3A/110A: een direct verhite triode met een versterking van 12, een gloeispanning van 4V bij 250mA met een plaatweerstand van 5K5. De triode wordt belast met een CCS van MachMat, waarna uitgekoppeld wordt met een 0,1 uF koppelcondensator (Russische milspec. Silver mica) terwijl de kathode gefixeerd op spanning wordt gehouden door een 2 Volt lood accu. Dit houdt in dat de buis door de CCS een vaste stroom toevoer krijgt en er door toepassing van de accu een gefixeerde negatieve roostervoorspanning gecreëerd wordt. Het resultaat is dat de buis "rotsvast" ingesteld staat. Verder heeft de CCS als voordeel dat deze een breedbandige demping van 60dB realiseert tov. de voeding: eventuele "ruis" componenten vanuit de VR-buizen worden effectief de kop ingedrukt. De accu op de kathode heeft voldoende capaciteit om de bijna 7mA tijdens bedrijf te kunnen verwerken en wordt door deze zelfde ruststroom tijdens bedrijf opgeladen. Dit laatste maakt een accu-oplaad circuit overbodig... De gloeispanning voor de beide triodes wordt verzorgd door een tweetal Voltage Constant Current Source, VCCS (MachMat) welke apart gevoed worden vanuit een ringkern transformator. Bij de input zorgt een Allnic 100K stappenschakelaar (Acoustic Dimension) voor de benodigde verzwakking vanaf de bron.
Klik hier voor het schema van de versterker.

Belangrijk!...
Bij dit ontwerp voorversterker is de combinatie CCS en VR-buizen belangrijk! De voeding met de VR-buizen is zeer stabiel en levert continu een vaste stroom die bepaald wordt door de dimensionering van de voeding en de instelling van de CCS. Wanneer deze voeding wordt gecombineerd met een "klassieke schakeling" (zoals bijv. weerstand-, anodespoel- of interstage belasting) dan zal het karakter eerder "lui" en erg laid-back zijn. Dit komt omdat deze schakelingen dynamisch zijn in stroomvraag en dit door de VR-buizen voeding (en het ontbreken van capaciteit) niet snel genoeg geleverd kan worden.

Het chassis...
De boven- en achterzijde bestaan uit een haaks omgezette aluminium plaat en is professioneel wijnrood gespoten bij een autoschade herstel bedrijf. Een in U-vorm gezette aluminium plaat is onder de bovenplaat vastgelast waardoor een stevig geheel ontstaat. Aan de buitenzijde van deze U-vormige plaat zijn de zijpanelen en het front van hout bevestigd. De gebruikte houtsoorten zijn slangenhout, ebben en mahonie. De volumeknop bestaat uit roestvaststaal en fosforbrons.

Foto's van de reeds opgebouwde voorversterker:

voorversterker vr tubes en ccs
voorversterker vr tubes en ccs
Overzicht van de compleet opgebouwde versterker...
De 2 lucht spoeltjes op de hoogspanning bij de gelijkrichter.

Volgende...

*

_______________