audio with realistic timbre
 

Overzicht van de audio installatie

14 juni 2005

Op deze pagina een overzicht van mijn installatie.
De configuratie varieert van tijd-tot-tijd omdat naast het luisteren naar muziek het modificeren en maken van componenten deel uitmaakt van de hobby...

 


Overzicht:

Klik hier voor het oude overzicht.


 

CD-transport CEC TL-2X.  
Een klasse loopwerk welke riem-aangedreven is. Gemodifieerd? Nee! (nog niet?) Dit loopwerk presteert af-fabriek op een zeer hoog niveau en is daarom (nog?) niet gemodificeerd. Een mogelijke upgrade zou het vervangen van de klok kunnen zijn danwel de aanwezige condensatoren... Wie weet. Vooralsnog een bijzonder fijn loopwerk dat overtuigt in weergave.

 


 

Nono-Dac, aangepast volgens "recept Pel".  
De herontdekking van de Nono-Dac? Na enige tijd te hebben geluisterd naar de DAC-8 en een AudioNote DAC-2 is dit kleinood weer terug van weggeweest. Een paar relatief kleine ingrepen hebben de kwaliteiten naar een onbegrijpelijke hoog niveau getild! Hulde voor Kees Pel!, de geestelijke vader van deze aanpassingen.

 


 

Digitale interink: NFO Digit.  
De digitale interlink met sublieme klankeigenschappen. Van de handen van Cees Piet, gemaakt uit louter natuurlijke grondstoffen geeft deze interlink een ongekend hoog "natuurlijkheids gehalte" aan de muziek.

 


 

Furutech RD-2.  
De Disk-demagnetiser van Furutech. Wanneer de CD een "behandeling" hierin krijgt knapt het geluid hiervan aanzienlijk op! Lijkt op voodoo totdat je het hebt gehoord. Wel prijzig, overigens... :-(

 


 

Draaitafel Acoustic Linear.  
Een "oudje" uit de 80-er jaren: met een servo-gestuurde snaaraangedreven pateau met een massa van bijna 7 kilo een draaitafel die overtuigt in weergave. Nog aan te passen: vervangen van de spaanplaten basis door een met een granieten plaat verzwaarde(!) houten exemplaar.

 


 

SME 3012 toonarm.  
Deze klassieker is met zijn 12inch lengte nog steeds een topper! Mits voorzien van een element dat de relatief zware arm kan dragen (compliantie) draagt deze toonarm in hoge mate bij aan de luistervreugde. Nog aan te passen: Een bronzen mes-lager en -basis daar deze standaard van 'plastic' zijn. :-(

 


 

Het element: AT-F5/OCC.  
Ook een "oudje"... Een MC-element met hoge compliantie om de lange toonarm te kunnen dragen. Verder heeft dit element zeer goede specificaties en klinkt de combinatie meer dan uitstekend.

 


 

De RIAA-versterker: Phonique.  
Een trafo-gekoppelde RIAA-correctie versterker met hierin opgenomen de Tribute MC step-up transformatoren.
Deze versterker heeft een behoorlijk overbemeten gestabiliseerde voeding welke in behoorlijke mate bedraagt aan het pakkende geluid...

 


 

Voorversterker.  
Ten tijde van schrijven is dit een aangepaste versie van de Replique , een versterker met anode-spoel / koppelcondensator. Deze is nu echter uitgevoerd met de P410 (=Engelse uitvoering van de RE134) op accu's gegloeid. Condensatoren in de voeding èn als koppeling zijn Siemens MKV. De voeding staat apart en is opgebouwd rond 9(!) smoorspoelen met daartussen weinig microFahrads hetgeen de complete voorversterker naar een hoger prestatie-niveau tilt.

 


 

Eindversterkers.  
Hier staan tweemaal Tyran. Een compromisloos ontwerp rond de KR 300B Balloon met als driver de Full Music 205D. Uitgevoerd met BlackGate WKZ / NH, amorfe-interstages, -uitgangstransformatoren en -smoorspoelen.

 


 

Weergevers:  
De PHY-HP KM30 (koperen utvoering) in een klankscherm. Een zeer goed klinkende co-axiaal unit met groot frequentiebereik en door het ontbreken van een kast een zeer overtuigende (verslavende!) laagweergave. De klankschermen zijn elk dubbelwandig met zand gevuld en wegen 120kg elk.
 

 


 

Bekabeling.  
Interconnects:
NFO! In mijn beleving eenvoudig de best klinkende interconnect! Vergeleken bij (veel duurdere) "high-end" interlinks van de snelheid en natuurgetrouwe weergave van NFO meteen op.
Netbekabeling:
Furutech stekers (Rhodium) met hiertussen PHY-HP luidsprekerbekabeling. Let op: niet veilig volgens IE-normen!! De PY-HP speakerbekabeling is immers van een katoenen isolatie voorzien. Wél een kwaliteit netkabel die alleen door de duurdere NBS geëvenaard wordt!

Luidsprekerbekabeling:
Zelfbouw, 9 x 0.4mm doorsnede massieve kern koper met papier/katoen isolatie, per ader (dus 18 draden per speakeraansluiting).

Additioneel:
Bybees! Op de plus van de speakeraansluitingen is een Bybee quantum purifier gemonteerd welke in behoorlijke mate bijdragen aan de rust in het stereobeeld!

*

_______________