"Tyran" - Een interstage gekoppelde Single Ended eindversterker met amorfe kernen (1)
Ontwerp.
"Recht-toe, recht-aan met wat meer vermogen. Zoveel mogelijk gebruik maken van amorfe kernen met goed klinkende direct verhitte triodes welke goed verkrijgbaar zijn", dat was het uitgangspunt.
De driver heeft een grid-choke, is middels een 1:1 interstage gekoppeld aan de eindbuis welke met een uitgangstrafo belast wordt die één secundaire impedantie heeft. Zowel driver als eindbuis hebben een eigen voeding met dubbel pi-filter. Tot zover hebben alle genoemde trafo's amorfe kernmateriaal. De voedingstransformator is overbemeten en bedient zowel driver als eindbuis v.w.b. de hoogspanning, de gloeispannings-transformator bedient ook beide buizen... Alle trafo's, m.u.v. de grid-chokes, komen van AE-Europe, de gridchokes komen van Tribute. De elco's zijn BlackGates, t.w.: WKZ's in de voeding en NH/NX op de kathodes. De gloeispanning voor de driver is DC m.b.v. een stroombron, voor de eindbuis is gekozen voor een semi-afgevlakte DC met AC-restcomponent welke "weggedraaid" moet worden middels een ontbrompot. De aan/uit schakeling is "fool-proof" met 2 schakelaars uitgevoerd: als 1e de gloeispanning trafo, als 2e de hoogspanning trafo geschakeld, volgorde in gebruik van de schakelaars maakt niet uit. In eerste instantie is uitgegaan van de navolgende buisbezetting: de AV AD8M als driver en de AV 325B ref of EAT 52B als eindbuis, later is hier (na tweaken) van afgeweken. Klik hier voor het schema van de versterker en de voeding.
Uitvoering.
De chassis zijn verkregen via AE-Europe: mooie machinaal bewerkte beukenhouten chassis. Bij Musical Affairs is de bovenzijde verstevigd uitgevoerd in hout (Padoek) i.p.v. het meer gangbare koper of aluminium. Er is gekozen voor hout omdat dit betere dempende eigenschappen m.b.t. resonanties heeft dan metaal, overigens verlangt dit wél een doordachte aarding layout! De buizen staan allen op een subchassis zodat geen bouten of schroeven in het zicht komen. Aan de voorzijde is een mA-meter gemonteerd om de rustroom door de eindbuis te kunnen controleren.
Links de AV AD8M en de EAT 52B, rechts de alternatieve montage van de "UGT"
Versterker indeling.
De versterker bestaat uit 2 compartimenten: achter in het chassis het voedingsgedeelte minus de hoogspannings elco's, voor in het chassis het versterker gedeelte. In deze laatste zijn de voedings elco's (WKZ's) gemonteerd om een zo kort mogelijke signaalweg te realiseren. In de praktijk is gebleken dat wat langere bedrading van elco naar smoorspoel en v.v. minder invloed heeft op de snelheid of "attack" in de muziek dan langere bedrading binnen de schakeling zelf (buisvoet naar elco en v.v.). De massa draad is een "vork" van 1.5mm diameter koper vanaf de buisvoet van één van de gelijkrichters naar zowel de WKZ van de driver en de eindbuis, dit is tevens de enige referentie voor de hele schakeling: er is verder geen metaal gebruikt. De voedings transformator staat achter op de versterker, de uitgangstransfomator in het midden. Deze uitgangstransformator werd geleverd zonder beugel, deze is gemonteerd m.b.v. de "vingers" van de spoelkoker. De voedings-transformator staat op rubber thules, dus enigzins ontkoppeld van het chassis. Tussen de voedingstransformator en de uitgangstransformator staan de 3 gelijkrichters: 2 stuks 5R4 geschakeld als enkelfasige gelijkrichters voor de eindbuis en een RGN1064 voor de hoogspanning van de driver.
De drie gelijkrichters... en de versterker...
_______________