audio with realistic timbre
"Mystique" - Een voorversterker met de 4019A (6)
Ga direct naar deel 1 2 3 4 5 6 7
Moeilijk verkrijgbaar...
De onderdelen die worden gebruikt in "Mystique" komen van diverse
leveranciers. De gebruikte buistypes zijn schaars en moeilijk te vinden.
Dit stuit op problemen voor de hobbyist die niet precies op de hoogte
is van wat waar te halen en bij wie... Recentelijk heb ik
de "Mystique" opgebouwd
met beter verkrijgbare onderdelen maar met behoud van de klank van
het origineel.
Wat waar en bij wie?
-
De massief eiken kast, de houten knoppen, bedrading (PTFE, wikkeldraad en 0.4mm zilver) en de tafo's komen allemaal bij AE-Europe vandaan. Voor een schappelijke prijs maakt AE kasten op specificatie van allerlei soorten hout. Sinds kort leveren ze ook houten knoppen met ingefreesd donker hout als aanwijs indicatie. De transformatoren zijn allen gewikkeld op de kwalitatief zeer goede 0.05mm kernen. De voedingstrafo kent meerdere aftakkingen v.w.b. de hoogspanning en èèn gloeispanning wikkeling t.b.v. de gelijkrichter. De smoorspoelen zijn gespecificeerd op 10He 30mA elk en de line-out trafo's zijn de "bekende" 5K 1:1 (klik hier voor meer gegevens), allen zijn gepot en afgewerkt met een poeder-coating.
-
De volumeschakelaar komt van Tribute: eenvoudig de best klinkende verzwakker die ik ooit heb gehoord... Niet goedkoop, wél waar voor je geld!
-
De condensatoren zijn van BlackGate, N-types in super E-cap configuratie geschakeld. Deze komen via Acoustic-Dimension. De eerste condensator in de voeding is een papier-in-olie van 2mF/600V: Deze is nog redelijk goed verkrijgbaar via Marktplaats e.d.
-
De weerstanden (Mills) komen van Parts Connexion in Canada: snelle levering zonder tussenkomst van de douane :-).
-
De gebruikte RCA chassis delen zijn van PHY-HP, verkrijgbaar via Musical Affairs. Dit zijn zwaar verzilverde chassisdelen waar als isolatiemateriaal hard papier is gebruikt i.p.v. teflon.
-
De gebruikte buizen zijn: RGN1064 of AZ1 - nog redelijk goed verkrijgbaar via Marktpaats e.d. en de 3A/110A van STC, een exotisch buisje dat helaas niet meer goed leverbaar is (althans mij niet bekend).
-
Alle overige onderdelen zijn verkrijgbaar via Conrad of wellicht bij de lokale electronica winkel..
Klik hier voor een lijst met alle benodigde onderdelen.
Klik hier voor het aangepaste schema.
Bouwen.
-
Allereerst de lay-out: Houdt de voorgestelde lay-out aan omdat het hier een geheel houten kast betreft en dus instraling zeer wel mogelijk is indien e.e.a. verschoven wordt!
-
Gaten in het chassis worden geboord met een 40mm gatenzaag: voor de tansformatoren om de bedrading naar beneden te voeren en voor de buizen om de buishouders "onzichtbaar" aan de binnenzijde te kunnen monteren. De buishouders voor de 3A/110A zijn gemaakt uit een stukje hardhout maar kunnen eventueel worden vervangen door Yamamoto UV4 buishouders die verkrijgbaar zijn via Acoustic-Dimension (evt. ook de B4 of P8 voet voor de gelijkrichter).
-
De aarding is opgebouwd rond 2 stukken gestript installatiedraad met een diameter van 1.5mm: één voor de signaalweg en één om de transformator behuizingen met elkaar te verbinden: De behuizingen zijn rechtstreeks verbonden met de aarding van de net-entree waar ook de scherm-aansluiting van de voedingstrafo op aangesloten is, de signaal-aarde wordt via een 0.15 ohm/7 Watt weerstand aangesloten op de aardlijn van de behuizingen.
-
De plaatsing van de condensatoren in de voeding is zodanig dat telkens een zo kort mogelijke signaalweg onstaat: de laatste condensator zo dicht mogelijk bij de buishouders. Hierdoor is de 'min' van de voedingscondensator meteen de 'terugloop' naar de buis via de kathodeweerstand.
-
In de voeding is 0.6mm wikkeldraad gebruikt: in feite een voortzetting van waarmee de voedingstransformator en de smoorspoelen zijn gewikkeld. Voor direct-signaaldragende bedrading is gekozen voor 0.4mm zilver met katoenen isolatiekous.
-
De hoofdschakelaar kent 4 standen: 'accu's opladen', 'uit', 'voorgloeien' en 'aan'. Hier is een schakelaar benodigd met min. 5 x 4 standen, bij voorkeur maak-voor-breek.
Op de volgende pagina wederom wat foto's ter verduidelijking...
_______________