audio with realistic timbre
 

"Mystique" - Een voorversterker met de 4019A (5)

Ga direct naar deel 1 2 3 4 5 6 7

De eigenlijke bouw.
Hieronder een fotoreportage van het bouwproces. Sommige foto's zijn al eerder gepresenteerd, maar zijn nu voorzien van commentaar.

Het spanningsversterkende deel. Hier is de koppel-condensator te zien van het merk Jupiter. Ik vind dit èèn van de betere zoniet de beste condensator tegenwoordig verkrijgbaar.. (klik hier voor een impressie). De zelfgewikkelde kathodeweerstand is gemaakt van weerstandsdraad met een waarde van 187 ohm per meter van de firma Isabellenhütte. De firma bestaat nog steeds, of het draad nog geleverd wordt lijkt me sterk.... Achter de weerstand nog net èèn van de twee BG Nx's te zien die de kathode ontkoppelen (super E-cap).

De Nono-Dac. Enigszins aangepast wat voedingcondensatoren en koppelcondensatoren betreft: ook hier heeft de super E-cap zijn intrede gedaan... Rechts naast het dac-je de bronkeuze schakelaar, waar de uitgangen van het dac-je direct op zitten gesoldeerd: scheelt weer een paar interlinks!

Nog een paar foto's van het geheel... Aan de achterzijde van het kasje bevinden zich, van links naar rechts: Netaansluiting, aansluiting voor de accu opladers en daarnaast de accu's. Dan 4 line-inputs, 1 digitale input en een gebalanceerde digitale input. Rechtsachter de schakelaar om de Nono-Dac aan- of op opladen te zetten. Hieronder een foto van de versterker compleet gemonteerd. Hier kun je het schema bekijken.

Als bonus: De interlink... Ook hier is afscherming niet (altijd) nodig. Tussen voor- & eindversterker zeker niet. Maak je interlink eens van 2 x 0.4mm koper (vaste kern!) met papier/katoen isolatie en voeg parallel aan de "min" eens een 0.1mm koper met katoen isolatie extra toe... Wedden dat je dit bij al je interlinks gaat doen?
Stap ook eens af van de "standaard" RCA plug (cinch). Er zijn zoveel veel mooiere connectors op de markt! Zoek er eentje met weinig massa, het liefst eentje met contacten die qua diameter en massa gelijk zijn aan je draadkeuze... (hier een Lemo, verkrijgbaar bij Triodes.nl)

29-04-2003

Aarding.
klik op de foto voor een vergroting (83.5kB)Om aan te kunnen tonen dat aarding van wezenlijk belang is/kan zijn, heb ik de lay-out van de aarding nog een "onder de loep" genomen. Waarom?, zul je je afvragen... het speelt toch goed zo? Inderdaad, het speelt fantastisch! Maar de ideeën blijven komen... zowel via kennissen als via de eigen grijze massa. Ik krijg regelmatig e-mail met vragen over de aarding danwel over een "brommetje". Nu kan je op veel adressen tips vinden over aarding, echter (in 99% van de gevallen) betreft dat de zg. "ster-aarde".. Deze aarding werkt prima, voorkomt brom en is eenvoudig te realiseren. Echter! de fysieke weg die het signaal geforceerd wordt te volgen is bij deze manier van aarden verre van "ideaal". Ik heb een aarding lay-out voor Mystique bedacht die voorziet in korte signaalwegen èn die bromvrij zou moeten zijn. Nu zijn theoriën leuk maar werkt dit ook in de praktijk en, belangrijker!, heeft dit nog voordelen in weergave kwaliteit? Vandaar dus deze "verandering in aarding lay-out"...
Het idee bestaat uit het toepassen van een "dikke aardlijn" (1.75mm kaal VDE installatiedraad) die vanaf de "nul" van de voedingstrafo via de voedingscondensatoren naar de stappenschakelaar voert. Simpel gezegd: Het getekende schema letterlijk volgend. De kapjes van de trafo's worden rechtstreeks geaard op de netaansluiting (ik gebruik een aardpin), de "dikke aardlijn" is hier weer mee verbonden via een 22 ohm weerstand. Dit mag overigens ook 100 ohm zijn. De gedachte hierachter is het gelijk afvoeren van eventuele "opgepikte rommel" naar de aardpin zonder dat het de voedingslijn (dus signaallijn) vervuilt; de feitelijke weerstand van de kabel naar de aardpin is immers veel lager dan de 22 ohm weerstand die de voedingslijn scheidt... Verder creëer je door nu op de juiste plekken op deze aardlijn de verschillende aard-aansluitingen van componenten te solderen "kleine kringen" waarin het signaal zich voortbeweegt. M.a.w. de signaalloopjes worden kleiner en werken elkaar dus niet meer tegen. Bij een steraarde zal elk signaal gedwongen worden via deze steraarde te gaan en dat kunnen behoorlijke afstanden zijn...
Om het geheel wat duidelijker te illustreren heb ik een schema van de aarding gemaakt. Dit is zoals de versterker er nu aan de onderzijde uitziet, alleen met kleurcodering op de bedrading. Rechts ook nog een foto van de huidige situatie (klik op de foto voor een vergrote weergave (83.5kB)).
Met een beetje inlevingsvermogen is dit toepasbaar op elk ontwerp buizenversterker...

Beter?
Ik adviseer eenieder om dit eens toe tepassen... Het geluidsbeeld wordt groter, zowel in de breedte als in de diepte. Ook lijkt alles (nog meer) "uit het niets" te komen, een zg. inktzwarte achtergrond... Mijns inziens dus mèèr dan de moeite waard, èn bij deze (voor mij) aangetoond dat een goed uitgedacht aardings schema een behoorlijk grote invloed heeft op de uiteindelijke (geluids)kwaliteit van de versterker!

Legenda.
Houten versterkerkast Hans Kortenbach.
Transformatoren Tribute
Bedrading/buisvoeten B4 Radio beurs/markt
Buis Philips 373 Radio beurs/markt
Schakelaars groot Radio beurs/markt
Buis STC 4019A Voorheen RSC-valves
BlackGate condensatoren Acoustic Dimension
LoodAccu's Panasonic Conrad
Accu laders Triodes.nl
Riken Ohm weerstanden Triodes.nl
Lemo connectoren Triodes.nl
Jupiter condensatoren Triodes.nl
Print Nono-Dac J.P. Scharff
Schema Mystique Schema

 

 

 

 

 

 

 

 

Volgende...

_______________