audio with realistic timbre
 

Streaming voor gevorderden..(3)

 

Snel naar pagina 1 2 3 4 5 6

Aanschaf van een barebone met 64Gb SSD en een externe USB drive van 500Gb lijkt momenteel de meest prijsbewuste.

Dure hobby..
De SSD is nog relatief nieuw hetgeen zich uit in de (nog) hoge prijs per Gb. Met de mogelijkheid tot het downloaden van muziek en het gebruiken van de muziekvoorraad van anderen, groeit de eingen muziekvoorraad al snel: 250Gb is niet overdreven veel en zo gevuld.Ten tijde van dit schrijven kost een goede SSD met een opslagcapaciteit van 60Gb plm 95 Euro. Op een 60Gb SSD kunnen (in flac-fromaat) ongeveer 150 CD's. Dit is meestal ruim voldoende daar menigeen niet eens zoveel CD's in het rekje heeft staan, maar toch. Externe HDHet is makkelijk een beetje reserve opslag te hebben hetgeen eenvoudig te realiseren is door een reguliere USB drive te gebruiken. USB vanwege het feit dat we de PC vrij willen houden van bewegende delen, dus deze moet extern geplaatst kunnen worden. Een externe reguliere harddisk van plm 500Gb kost plm 50 Euro. Zo'n externe drive is nu dus een prijsbewuste toevoeging in opslagcapaciteit.

Hoorbaar verschil?
Ja, ook nog.. Wanneer 2 dezelfde muzieknummers na elkaar gespeeld worden waarbij de één op de SSD opslagen is en de ander op de externe USB-drive opgeslagen is, is er duidelijk verschil waarneembaar. Muziek afgespeeld vanaf de SSD heeft een beter gedefinieerde laagweergave en dat resulteert in een beter oplossend vermogen. Het is dus interessant om de favoriete muziek op de SSD opgeslagen te hebben en de externe USB-drive te gebruiken als bibliotheek.

Hoe dit te configureren?
Het is wenselijk deze USB drive automatisch te laten verschijnen op de plek waar deze door VoyageMPD ingelezen kan worden. Om dit te realiseren moet oa. een configuratie bestand worden aangepast. Hieronder een aantal scherm afdrukken hoe dit te doen:

VoyageMPD

Als eerste kijken we hoe de externe USB drive door het systeem "gezien" wordt. Hier zien we dat deze geregistreerd worddt als /dev/sdb1. Dit is een print op het scherm van de systeem berichten. Onderstaand commando is eenvoudiger:

VoyageMPD

Het commando "df" geeft een overzicht van het bestandssysteem. Ook hier zien we dat de externe USB drive als /dev/sdb1 geregistreerd staat.

VoyageMPD

Middels het commando "fdisk -l" kan worden gekeken welk bestandsysteem is gebruikt op de externe USB drive: In dit geval W95 FAT32, wat voor Linux vfat heet (terug te zien in 1e schermafdruk). Deze informatie hebben we later nodig.

VoyageMPD

We maken nu in de muziek map van VoyageMPD, hier /music, een map aan waar we de USB drive in kunnen laten verschijnen. De map heet hier /music/usbdisk. Het commando "ls -l" laat zien dat de map usbdisk is aangemaakt, en schrijfbaar is.

VoyageMPD

Het c ommando "mount /dev/sdb1 /music/usbdisk" geeft opdracht tot het koppelen van de USB drive aan de map /music/usbdisk. We kunnen nu in de usbdisk map navigeren en de inhoud van de USB-drive bekijken (! D2P staat op de USB drive).

VoyageMPD

Controle via het netwerk laat zien dat de map "usbdisk" zichtbaar is in de VoyageMPD muziekmap. Er kunnen nu dus muziekbestanden op zowel de SSD als op de USB-drive geplaatst worden.

VoyageMPD

Het is mogelijk dat de USB drive is voorzien van de NTFS-bestandsindeling. Indien dit het geval is, dient er eerst aanvullende software (ntfs-3g) geinstalleerd te worden om ook te kunnen schrijven op de USB drive.

VoyageMPD

Bovenstaand mount commando moet dan gebruikt worden..

VoyageMPD

Wanneer we het "mounten" van de USB-drive willen automatiseren moeten we een configuratie bestand aanpassen dat uitgevoerd wordt tijdens het opstarten van de computer. Middels het programma "vi" kunnen we dit doen (niet bekend met vi? lees eerst de handleiding!) .

VoyageMPD

De 4e regel van boven moet worden toegevoegd. Hier komt het bestandsysteem in terug (vfat). Wanneer het NTFS betreft, moet ipv "vfat" "ntfs-3g" vermeld worden. De "uid=voyage" refereert naar de Samba gebruiker die eerder is aangemaakt waarmee via het netwerk op de gedeelde map wordt aangelogd.

VoyageMPD

Na een herstart van het systeem zien we dat nu automatisch de USB drive is gekoppeld aan de gewenste map.

VoyageMPD

Via het netwerk kunnen we dit controleren. Wanneer er nu in de map "usbdisk" muziek wordt geplaatst, staat deze dus eigenlijk op de USB drive. Een update op de muziekdatabase laat VoyageMPD zoeken in de hele muziek-map, dus inclusief de map "usbdisk". Wanneer de USB-drive op een andere PC voorzien wordt van muziek, zal deze muziek dus na een update ook worden meegenomen door VoyageMPD (USB drive alleen loskoppelen wanneer VoyageMPD uit staat!).
Noot: De beschikbare schijfruimte van de USBdrive wordt niet gepresenteerd: Omdat de USB drive in het bestand systeem van VoyageMPD is opgenomen, laat VoyageMPD alleen de eigen beschikbare schijfruimte zien.


Volgende pagina.


****

_______________