audio with realistic timbre
 

Streaming voor gevorderden

Snel naar pagina 1 2 3 4 5 6

Streaming voor gevorderden? Waarom?
Kan het beter dan met de VortexBox applicatie? Met een beetje kennis van Linux en wanneer er bereidheid is tot inleveren van gebruiksgemak en estetica: Jazeker!

Let op: Onderstaande betreft MIJN benadering, pretendeer dus niet de universele waarheid!

Waarom is verbetering realiseerbaar?
Om dit vast te stellen is het handig te weten hoe een computer werkt en waarom dat invloed heeft op hetgeen we uiteindelijk horen.

  1. Een computer is niets anders dan een rekenaar, zoals de naam al zegt. Vanwege de snelheid van het kunnen uitvoeren van vele transacties in een korte tijd, lijkt het of er daadwerkelijk berekeningen gelijktijdig uitgevoerd worden. Dit is echter meestal niet het geval: Alle opdrachten worden in een buffer geplaatst, voorzien van prioriteit, zelfs opgedeeld in meerdere delen en één voor één uitgevoerd*. Als we nu eens zouden zorgen dat de computer niet veel anders te doen zou hebben dan het afspelen van audio bestanden, zouden dus deze audio-opdrachten, met minimale afwisseling van andere opdrachten, uitgevoerd worden. Dat is winst want hoe meer de audio-opdrachten opgedeeld worden en afgewisseld worden met andere opdrachten danwel moeten wachten op hogere-prioriteit-opdrachten, des te vloeiender zal het afgegeven digitale audiosignaal zijn (jitter?). Feit is dat het visueel maken van de transacties, letterlijk de "windows" de meeste bewerkingen vragen van de PC. Wanneer we dus kiezen voor een besturingsysteem zonder deze "windows" dan ontlasten we de processor(s) al aanzienlijk.
  2. Snelle toegang tot de bestanden lijkt logisch, hoe minder vertraging bij het oproepen bestanden, hoe beter aan bovenstaande gevolg gegeven kan worden.
  3. Stoorinvloeden van hoog-frequente bronnen. Deze hebben veelal een negatieve invloed op de audio, zeker als dit niet goed gescheiden gehouden worden van de analoge circuits.
  4. Trillingen. Electronische componenten die staan te schudden en trillen lijken hiervan hinder te hebben. Dit is al meermalen aangetoond bij audio apparatuur.
  5. De voeding: Een schone stabiele voeding heeft invloed op het product. Ook hier weer refererend naar audio apparatuur.
  6. Een stevige behuizing, bij voorkeur niet van kunststof: Waarom zoveel moeite doen om trillingen etc uit te bannen als de PC in een plastic rammelend geheel ondergebracht is?

*In de modernere computers worden meerdere processoren toegepast die tegelijkertijd berekeningen kunnen uitvoeren.

Vijf interessante punten waarvoor oplossingen lijken te zijn (punt 3 kunnen we niet omheen):

  1. Gebruik een besturingssysteem waarbij alleen de meest essentiele processen ingeladen zijn. Let op: Snellere processoren of meer geheugen neemt niet weg dat er meerdere opdrachten aangeboden worden.
  2. Tegenwoordig is er SolidState opslag (SSD) beschikbaar die een veelvoud sneller is dan de traditionele harde-schijf opslagmedia.
  3. Elke computer werkt in het hoog frequent gebied, hier valt niet aan te ontkomen..
  4. Toepassing van SSD maakt het gebruik van een harde schijf die rond draait met 5 à 7000 toeren per minuut overbodig, introduceert derhalve geen trillingen. Tevens wordt er vaak actief gekoeld in een computer: Ventilatoren voor voeding en processor zijn bijna altijd aanwezig. Door te kiezen voor een energie-zuinige processor kan worden volstaan met passieve koeling.
  5. Veel computer voedingen zijn schakelende voedingen. Deze schakelende voedingen hebben een hoog rendement maar introduceren nogal wat hoogfrequente bijproducten. Bij het kiezen van een passief gekoelde computer, kiezen we automatisch voor een energiezuinig systeem wat dus minder vermogen opneemt uit het electriciteitsnet. Dit bied de mogelijkheid om de schakelende voeding te vervangen voor een lineaire voeding.
  6. Momenteel worden PC's aangeboden in estheitsch verantwoorde behuizingen van stevig aluminium, uiteraard tegen een meerprijs..

 

Bij elkaar opgeteld komen we dan op een passief gekoelde computer met SSD opslag, voorzien van een uitgekleed besturingssysteem in een stevige aluminium behuizing. Dit lijkt een perfecte kandidaat als digitaal transport voor audiobestanden.

Wanneer we bovenstaande punten bij elkaar voegen komen we tot een bepaalde configuratie. De configuratie die ik heb gekozen zal verder besproken worden. Het mag geen verrassing zijn dat ik gekozen heb voor VoyageMPD wat is geinstalleerd op een barebone met AMD Fusion en SSD. AMD Fusion vanwege compabiliteit van het moederbord met Debian waar VoyageMPD op gebaseerd is (De intel chipset NM10 wordt niet door VoyageMPD ondersteunt).

Zoals gezegd heeft dit alles tot gevolg dat er met iets meer verstand van linux-zaken aan de gang gegaan zal moeten worden. Gelukkig zijn er aanhangers van VoyageMPD die al een uitgebreide Wiki hebben geschreven: http://www.symphonic-net.com/kubotayo/articles/voyagempd.html. Goed lezen en het Japanse gedeelte negerend is hier goed mee te werken, kennis van linux is nog steeds gewenst!
Ook gaat men bij deze Wiki er van uit dat VoyageMPD op een Alix systeem geinstalleerd zal worden met de muziek bestanden ergens anders op het netwerk. Ik heb bewust gekozen tot lokale opslag van de muziekbestanden op een SSD vanwege de motivatie die hierboven is gegeven.

Hoe ziet de configuratie er uit met VoyageMPD?
Hieronder een klein functioneel ontwerp over de opzet zoals deze wordt beschreven.

VoyageMPD

Voor- en nadelen tov VortexBox.
Wat leveren we in tov VortexBox?

Waar gaan we op vooruit tov VortexBox?

Command Line Interface?
Hieronder de welkomst boodschap na inloggen op de VoyageMPD:

voyagempd gui

Veel mooier dan dit gaat het niet worden, of je moet een vookeur hebben voor zwarte achtergrond met witte letters..
Vele configuratie commando's zullen moeten worden gedaan om VoyageMPD uiteindelijk speelklaar te krijgen. Via de Wiki die hierboven is genoemd is dit goed te doen. Het enige extra dat ik heb toegevoegd, is gezorgd dat muziekbestanden via het netwerk gekopieerd kunnen worden in de muziekmap van VoyageMPD. Om dit te kunnen realiseren moet Samba worden geinstalleerd en geconfigureerd.
Vanwege de nogal stevige prijzen van SSD media, is het mogelijk een kleine (bijv. 60Gb) SSD te plaatsen in de PC met daarop geplaatst de meest gespeelde (favoriete) muziekbestanden. Voor de minder vaak gespeelde muziekbestanden kan gekozen worden voor een externe USB drive met grotere opslagcapaciteit. Deze kan dan ge"mount" worden in de muziekmap van VoyageMPD.
En ja: Muziekbestanden gespeeld vanaf de SSD klinken beter dan wanneer deze worden afgespeeld vanaf de externe USB-drive..

Muziekspeler.
Okay, geen mooie mogelijkheid tot het bedienen van je muziekvoorraad. Hoe ziet dit er dan uit?Zoals gezegd moet er op de client een stukje programmatuur geinstalleerd worden om dit te kunnen doen. Gelukkig zijn deze programmatuur geschreven door de zg Open Source Community, hetgeen inhoudt dat ze gratis zijn. Voor de verschillende besturingsystemen zijn er verschillende mogelijkheden, hieronder een aantal voorbeelden:

Voor de Mac is er Theremin:

theremin gui

Voor Linux Gnome Music Player Client (GMPC):

gmpc gui

En voor Windows is GMPC ook geschikt gemaakt:

gmpc gui for windows

Hieronder de barebone zoals in bedrijf:

barebone voor VoyageMPD

barebone voor VoyageMPD

Ja, ook een PC is gevoelig voor ontkoppeling: Gebruk van verschillende soorten voetjes is goed hoorbaar!

Dit is DIY streaming op zijn best... daar wordt je toch blij van?

Op de volgende pagina hoe muziek te plaatsen op VoyageMPD via het netwerk.


****

_______________