audio with realistic timbre
 

Thuis bij: Cees Piet

De Auris, gemaakt door Hans Kortenbach in samenwerking met Cees Piet & Cees Pel Wie "klankhout" zegt, zegt Cees Piet. Cees is veelvuldig bezig en zeer geïnteresseerd in alle soorten (klank)hout. De speaker die Cees heeft staan, is dan ook (o.a.) gemaakt van "Sitka spruce". Dit is een soort naaldhout dat ook door instrumentenbouwers gebruikt wordt. Samen met Hans Kortenbach heeft hij deze luidspreker kast bedacht (en inmiddels al weer verder ontwikkeld). De gedachte achter deze luidsprekerkasten is als volgt: Een kast, hoe zwaar en stevig gemaakt dan ook, trilt altijd mee. Dit zijn, in die ontwerpen, ongewenste trillingen. Nu kan je vreselijk veel tijd & energie steken om die kast zo zwaar en stevig mogelijk te maken, wat je uiteindelijk nooit voor 100% zal lukken.... Je kan dit ook anders benaderen: Als de kast tóch meedoet, laat deze dan een "verlengstuk" van het membraam van de luidsprekerunit worden. De toegepaste unit, de KM30 van PHY-HP, is ook vanuit die filosofie gemaakt: het chassis is gemaakt van klokkenbrons wat dus zeer goed in staat is om de energie door te geven aan de baffle. De baffle is gemaakt van dikker (7mm) spruce, de wanden van 4mm (!) spruce .... Hierdoor is de kast een echt "vlieggewicht"... Hier kunnen we dus spreken van een ècht ander speakerontwerp. Zoals je op de foto kunt zien (klik erop om een vergroting te krijgen (370Kb)) is de kast een waar stukje timmermanskunst! Een echt meubelstuk! De kast zelf is ook nog eens van speciale lak voorzien die positief bijdraagt aan het geluid (geen voodoo!).

De Standard 4022 met daartussen de RGN 1064. De voorversterker van Cees is gebouwd op een haaks omgezet stuk koper. Zijkanten en voorkant zijn van mahonie, en voor de voorkant is nog een frontje gezet van bijzonder fraai kwartiers gezaagd quilted maple. Ook de volumeknop is gemaakt van een aparte houtsoort: Buxus. De koperen plaats is donkerrood gespoten en de buisvoetjes van de 4022a zijn (ook) gemaakt van hout.... Ik zei al dat Cees gefascineerd is door hout.... De voorversterkerschakeling is die van het choke-load principe: Een paar Tribute chokes, met amorfe kern, nemen hier de honneurs waar. De gebruikte koppelcondensator is van UltraTone, helaas niet meer verkrijgbaar... De gebruikte weerstanden zijn 2W Tantaals verkregen via AudioNote Engeland. Voedingstrafo is van Stoet (de originele), 2 6-kamer smoorspoeltjes van AE. Klik hier voor het schema!

De eindversterker mer de Vaic VV300B en Valvo CaCees heeft aan weerszijden van zijn voorversterker monoblokken staan. Deze zijn ook weer gemaakt van een haaks omgezet stuk koperplaat wat "omtimmerd" is met mooi Mahonie. De voedingstrafo en smoorspoelen komen van AE. De papier in olie condensatoren midden bovenop het chassis, staan er niets te doen: ook Cees heeft de WKZ van BlackGate ontdekt... De voeding is voor zowel driver als eindbuis apart uitgevoerd, met als enige gemeenschappelijk deler de voedingstrafo. De gelijkrichters zijn beide van Telefunken met  "mesh"anode. Voor de driver, de Valvo Ca, is dat de RGN 1064 en voor de eindpit, de Vaic VV300B, is dat de RGN 2004. De uitgangstrafo's zijn ook van AE, gewikkeld op 16ohm om de PHY's aan te sturen. De uitgangstrafo's zijn gewikkeld op een amorfe kern. De 300B van Vaic is ingesteld op een 400 volt voedingsspanning bij 71mA door de buis, hetgeen goed te zien is op de handige mA-metertjes op het front. De Ca wordt gegloeid middels een accu van 6,3V/12Ah. Het geheel is dan ook "muisstil", en dat is wel eens anders geweest in huize Piet! (voorheen bekend als "house of hummmm")..

Onder de voorversterker, in een uitgespaarde ruimte van het bovenblad van het meubel, staat de DAC van Tribute welke van signaal wordt voorzien door en Marantz CD-17 en een Denon DMD1000. Voor deze laatste is er een extra (optische) input op de Tribute DAC gerealiseerd. Interlinks maakt Cees zelf (goed bewaard geheim), de luidsprekerbekabeling is van PHY-HP. Al met al een bijzonder fraai ogende installatie! Hieronder nog een paar foto's...

De DAC van Tribute "ingebouwd" in de bovenplaat van het meubel..de RGN 2004 "mesh"..

Cees aan "het werk"


22-11-2003

Inmiddels zijn er aardig wat veranderingen bij Cees thuis...
De eindbuis VV300B is inmiddels vervangen door de AV525b "ref", hetgeen resulteerde in een veel krachtiger geluidsbeeld. De Tribute Dac heeft het veld moeten ruimen voor een Nono-Dac welke is ingebouwd in de voorversteker. De Nono-Dac is eenvoudigweg muzikaler en geeft een groter podium met eenzelfde oplossend vermogen. De Marantz CD17 is ook vervangen, en wel door een heus cd-transport: de CEC TL2x. Al met al een aantal ingrepen die de "audiofiele lat" duidelijker hoger hebben gelegd.
Ook een esthetische verrandering: De trafokappen van karton zijn vervangen door ware kunststukjes: platanenhout combineerd met padoek, afgelakt met schellak. Ziet er zeer fraai uit!

Modificatie..
Ook het inwendige heeft "een beurt" gehad: de UltraTone koppelcondensatoren zijn vervangen door Jupiter koppelcondensatoren, de voeding is nu geheel BlackGate WKZ (op de 1e capaciteit na - dit blijft een 2mF Olie) en de gloeispanning van de Ca is nu van "het net". Hiertoe is een extra gloeispanningstrafo geplaatst en deze gloeispanning wordt via Schottky diodes en BlackGate Nx in Super E-cap gelijkgericht en afgevlakt aangeboden aan de Ca. De accu voeding is dus vedwenen: de accu's gingen ongeveer een jaar mee, het blijkt dat ontladen met 1 Ampère iets te veel van het goede was... De "6-kamer"-smoorspoelen van AE-Europe zijn vervangen door c-kern smoorspoelen van Tribute; Het mag geen verrassing zijn dat deze meer oplossend vermogen hebben dan de standaard EI-kernen. Hier moeten echter nog wel kapjes voor worden gemaakt...


15-09-2006...
Cees is inmiddels verhuisd en heeft deze gelegenheid aangegrepen om eea. rigoreus aan te passen. De "oude" voorversterker is vervangen door een nieuwe: De voorversterker met VR-buizen, VCCS en CSS zoals hier beschreven. De AV325b eindbuis is vervangen door de KR 300b Balloon vanwege het vroegtijdig overlijden van één van de 325b's...
Verder is de CEC TL2x vervangen door een heus AudioMeca CD-transport, de Non-oversamplig dac door een Belcanto DAC2 en heeft analoog zijn intrede gemaakt...
Ook de stroomvoorziening is aangepast: Een aparte groep met AHP module, een Furutech verdeelblok en serieuze netbekabeling naar de apparatuur, variërend van NBS tot Electra Glide Ultra Kahn...
Het audiomeubel is van de hand van Musical Affairs maar mist nog de lade waar oa. CD's in opgeborgen kunnen worden.

Onderstaande foto's zeggen wellicht meer dan tekst alleen...

Audiomeca cd-transport Het Audiomeca CD-transport..
Project RPM9... De Project RPM9 draaitafel met Benz Glider element...
Phonodude RIAA-voorversterker De Phonodude RIAA-voorversterker met externe voeding (staat op de grond naast het audiorack)
Auris met PHY-HP KM30 De vernieuwde Auris, opgebouwd met door Cees geselecteerde houtsoorten.
De tweeter van de Auris De tweeter van de Auris is boven op de kast geplaatst en geeft weer via een speciaal vormgegeven "schoenlepel".
Het audiomeubel gemaakt door Musical Affairs Het audiomeubel is gemaakt door Musical Affairs. Onderin mist nog de lade om eea. in op te kunnen bergen.
De voor- en eindversterkers... De voor- en eindversterkers...
Valvo Ca en KR 300b Balloon De Valvo Ca stuurt de KR 300B Balloon aan. Op de achtergrond is de gelijkrichter UU5 zichtbaar.
Close-up van de voor- en eindversterkers
De geluidsinstallatie...

Wensen?: Bij de eerstvolgende gelegenheid zal een Tribute stappenschakelaar (autoformer) in de voorversterker worden gemonteerd...

*

_______________