audio with realistic timbre
 

Thuis bij: Stefan

Analoog...
De geluidsinstallatie van Stefan is opgebouwd rond een draaitafel welke is gemodificeerd in "eigen keuken". Deze modificatie bestaat (o.a.) uit een enorme bak waarin, in een olie van hoge viscositeit, de eigenlijke draaitafel 'drijft'. Dit blijkt een uiterst effectieve manier om trillingen van buitenaf én van binnenuit te dempen. Ook de SME series V toonarm is op een dergelijke manier gedempt. In deze arm huist een Ortofon Venice mc-element. De motor van de draaitafel staat apart en wordt gevoed door een accu. Een grote "platen-puck" en een "mat" (The Speed van ExtremePhono, "geheimtip" volgens Stefan!!) completeren het geheel. Al met al een indrukwekkende combinatie!


De elektrische versterking vanaf mc-niveau begint met een compromisloos gebouwde PhonoDude (TriodeDick) RIAA-correctie versterker. De versterker staat achter de draaitafel en de bijbehorende voeding is separaat uitgevoerd en staat onder in het audiorack. De PhonoDude is gekoppeld middels NFO-interlinks (Audio-Cube) met de voorversterker Mystique. Een bronkeuze schakelaar ontbreekt op deze voorversterker omdat Stefan alleen "gelooft" in analoog! Niet zo van: "wat de boer niet kent dat eet-ie niet", maar door ervaring wijs geworden....


De Graaf GM20 eindversterker is ook gekoppeld middels NFO-interlinks en deze stuurt via zelfbouw speaker-kabels de Diapason Adamantes SE luidsprekers aan. De Graaf GM20 is een OTL opgebouwd rond een viertal 6C33C's, een grote Russische dubbeltriode. De GM20 stuurt behoorlijk snel uit en is m.i. niet een "echte" eindversterker, een kleine aanpassing hieromtrent is wenselijk... Feit is wel dat deze OTL bijzonder mooi combineert met de Diapasons!


De netspanning wordt geleverd via een groot filter dat op de grond staat. Van hieruit vinden de netkabels van divers pluimage hun weg naar de apparatuur. Het audiorack is van eigen hand en wordt t.z.t. vervangen. Volgende stap is akoestische aanpassing van de ruimte door een terzake kundig bedrijf.
Al met al een imposante installatie met een dito geluid!




Akoestische demping...
Inmiddels heeft Stefan een behoorlijke "modificatie" achter de rug: niet de gebruikelijke m.b.t. de installatie en/of componenten maar een heel interessante: De huiskamer is volledig akoestisch aangepast. De luisterruimte is van (onderschat) groot belang bij het neer willen zetten van een mooi evenwichtig geluidsbeeld. Hier is op het web veel informatie over te vinden en Stefan heeft zich vooral laten inspireren door Soundscapes van "ThingMan" (een "must-read" voor elke serieuze audiofiel!!).

Het effect is zeer groot! Had Stefan eerst een "harde" luisterruimte met veel staande golven en veel reflecties, nu is dat verleden tijd. Wanneer je nu op de luisterpositie zit hoor je werkelijk niets van de achterwand terugkomen, zelfs bij zeer hoog volume. Ook is er veel meer rust in het beeld waardoor de afzonderlijke details beter te volgen zijn, de diepte in het beeld is toegenomen en de laagweergave meer doortekend is met meer definitie.
Een hele grote winst is dus behaald door niet de installatie, maar de ruimte waar deze in staat aan te passen - een absolute aanrader! Hieronder wat foto's om e.e.a. te illustreren:


De Diffusors volgens Thingman welke boven de bank aan de muur hangen. Deze zorgen voor het verstrooien van het geluid en voorkomen zo ongewenste gebundelde reflecties. Rechts naast de kast is de hoek opgevuld met geluidisolerend materiaal om resonanties te onderdrukken.

Achter de bank op de grond zijn de plinten als het ware ingepakt met geluidsisolerend materiaal met als doel resonanties en reflecties te onderdrukken.

Tussen installatie en luisterpositie is een dik tapijt neergelegd. Ook hier weer absorptie van reflecties.

Achter de installatie is geluidsabsorberend materiaal aan de muur bevestigd. De hoeken (achter de kast) zijn weer opvgevuld met geluidsisolerend materiaal.

Een grote kamerplant in een nog grotere rieten mand, welke voor het grootste gedeelte is gevuld met geluidsisolerend materiaal, neemt ongewenste reflecties vanaf de ramen voor zijn rekening.

Naast de beide luidsprekers en in het midden voor de installatie staan ronde zuilen, opgebouwd uit geluidsisolerend materiaal hetgeen plaatsing en rust in het stereobeeld ten goede komen.


De twee bovenstaande foto's tonen voor- en achterzijde van de luisterruimte gezien vanaf de luisterpositie.

Alle deze maatregelen, hoe ze zijn opgebouwd, over positionering en van wat voor materialen ze zijn gemaakt staan vermeld op de eerder vernoemde website van ThingMan: Soundscapes