audio with realistic timbre
 

Een upgrade voor het cd-transport CEC TL5100

Waarom?
Bij een kennismaking met enkele van de Shigaraki/47Laboratoray producten via Audio Cube, zie Luistershow Werkelijkheids Weergave, viel vooral de hoge geluidskwaliteit op bij een (ogenschijnlijke) minimalistische opzet. Aanwezig waren een Shigaraki cd-transport, de 47Laboratory Flatfish en een Shigaraki DAC. De eerste twee zijn cd-loopwerken, de laatste is een non-versampling dac. Bij het Shigaraki loopwerk valt op dat het is gekoppeld aan een keramische basis wat resonanties snel afvoert. Wilco (van Audio Cube) vertelde dat het koppelen van een loopwerk aan (meer) massa garant staat voor betere prestaties...

Proef op de som!
E.e.a. is snel uit te proberen: Plaats het loopwerk met "de buik" op de basis (plank, schap etc) en zet het vast d.m.v. twee lijmklemmen. Mijn situatie leerde dat met name de dynamiek toenam! Verder kon ik niets negatiefs t.o.v. de originele situatie ontdekken!

Aan de slag.
Mijn "audio-rack" bestaat uit een metalen, met loodkorrels gevuld, frame met daarop de schappen die elk bestaan uit 3 lagen onderling verlijmd underlayment. De reden van het gebruik van underlayment (beter nog voldoet underlayment van het merk Wisa) is vanwege de uitstekende afvoer van resonanties hetgeen een duidelijke positieve invloed heeft op het klankbeeld. Het idee is nu om de CEC te koppelen aan zo'n schap middels een stuk underlayment dat dezelfde afmetingen heeft als de onderzijde van het loopwerk.

Allereerst worden de apparaatvoeten verwijderd en wordt m.b.v. een papieren "mal" aangegeven waar schroeven en gaten zich in de bodemplaat bevinden om deze te kunnen verzinken in de tussenplaat.
Deze tussenplaat wordt vastgezet middels boutjes aan het loopwerk in de montagegaten van de apparaatvoeten. Door het schap zelf worden ook gaten geboord zodat het loopwerk later nog kan worden losgemaakt.
Nu wordt het tussenstuk verlijmd met het schap. Ik heb hier het loopwerk reeds gemonteerd en het geheel geklemd middels lijmklemmen. Het is wellicht veiliger om het loopwerk later te monteren!
Het loopwerk heeft nu een bodem die direct gekoppeld is aan het schap, het geheel meer massa gevend waardoor de behuizing minder snel in resonantie gebracht kan worden.
Het schap wordt ontkoppeld van het rack middels rubberen voeten. Ik heb hier dempers van Audiocell gebruikt. Onderschat dit ontkoppelen niet; Ook hiermee is winst te behalen!
Eenmaal geplaatst is van de "upgrade" niet veel te zien... Wél te horen!

Resultaat:
Duidelijk een stabieler beeld met veel meer dynamiek! Eigenlijk vreemd dat dit met een dergelijke simpele aanpassing kan worden bereikt... Heb je een TL5100? Dan is dit zeer zeker een aanrader! Ik beweer geenszins dat hiermee de kwaliteit van, bijvoorbeeld, een CEC TL2 wordt geëvenaard maar het komt toch zeker een stuk dichterbij! De TL5100 "staat bekend" om zijn ietwat romantische karakter wat m.i. te wijten valt aan een ietwat wollige laagweergave. Welnu, dàt is zeker een stuk "strakker" geworden!

Alleen een CEC TL5100 loopwerk?? Ik vermoed dat deze aanpassing voor elk cd-loopwerk danwel elke cd-speler een upgrade zal zijn!

_______________