audio with realistic timbre
 

Een EL84 balansversterker met Lafayette transformatoren (4)

Ga direct naar pagina 1 2 3 4

Het aanzicht van het versterkergedeelte... Even de buisjes erin om te genieten van het resultaat van (al) het mechanische werk! Aan de voorzijde zijn de gaten reeds geboord voor doorvoer van de assen van de potmeter en bronkeuze schakelaar.
Ook het voedingsgedeelte even van de gelijkrichter voorzien... De inbusboutjes waarmee de buishouders zijn gemonteerd komen bij Gamma vandaan(!). De gelijkrichter is aan de buitenkant gezet (afwijkend van de eerste opzet) omdat dit scheelt in bedradingslengte van condensator naar versterkergedeelte.

Opbouw versterkergedeelte.
Hier heb ik geen stap-voor-stap fotoserie van... I.v.m. de vele wijzigingen in componenten rondom de ECC99 om deze zo goed mogelijk te laten klinken, heb ik alleen de uiteindelijke opbouw gefotografeerd...

Een close-up van de anode weerstanden van de ECC99. Omdat hier een behoorlijke spanning over wegvalt, dissiperen ze elk plm. 1 Watt. Door de weerstanden letterlijk groter te kiezen, kunnen deze de warmte makelijker afgeven, de hoeveelheid warmte blijft echter gelijk!
Hier zie je de Auricaps tegen het chassis liggen. De weerstanden in de schakeling zijn veelal de 1 Watt Beyschlag metaalfilm, de stopweerstanden zijn 1/2 Watt koolstofcompositie. De grotere weerstanden zijn draadgewonden types. De elco's voor ontkoppeling van de kathodes zijn van Illinois, een budget condensator die verrassend goed klinkt!
De gezamelijke kahodeweerstand is samengesteld uit twee 5 Watt weerstanden van 1,8 KiloOhm en 330 Ohm. Samen is dat iets meer dan de geadviseerde 270 Ohm. Het vermogen, 10 Watt totaal, heb je hier eigenlijk niet nodig, maar is wel handig voor áls het mis dreigt te gaan: ze vangen dan veel problemen makkelijk op...
De aarding.
Deze is tweeledig; het chassis is immers ook opgedeeld. Tussen de voedings condensatoren zit een steraarde aan het chassis. Op de andere chassisplaat zit één van de inputs (cinchbus) ook aan massa en deze aardleiding loopt door tot aan de potmeter. Hierop zijn de aardpunten van alle buizen afzonderlijk aangesoldeerd en is ook de steraarde van het voedingsgedeelte aangesloten: geen aardlus en de signaalwegen (door de voeding) zijn op deze manier zo kort mogelijk gehouden.

Resultaat: Een balansversterker met "oude" Lafayette transformatoren, EL84 in triode geschakeld, ECC99 als parafase-draaier en GZ34 als gelijkrichter - allen van JJ.
Vermogen 3.5 Watt, freq. bereik 20hz-45Khz bij -1dB en bij 20hz nog vol vermogen beschikbaar...

Al met al een zeer goed klinkende versterker die menigeen aangenaam zal verrassen door zijn geluidskwaliteit en muzikaliteit: Althans mij wel!!!

Terug....

Legenda
Schema  Versterker
Schema  Voeding
JJ-buizen/condensatoren en Auricap koppelcondensatoren AE-Europe
Datasheets JJ-buizen JJ-Electronic.sk
Buishouders noval/octal Fust Elektronica
Montage materiaal DHZ-markt

 

 

_______________