Een Doe-Het-Zelf grafietweerstand
Een manier om zelf weerstanden van grafiet te maken?
Grafiet?Volgens Wikipedia: "Grafiet is één van de zachtste vaste elementaire materialen. De kristalstructuur is hexagonaal. Als allotroop van koolstof heeft grafiet een aantal opmerkelijke eigenschappen voor een niet-metaal. Zo is het een relatief goede elektrische geleider."
"Een relatief goede geleider" geeft aan dat het materiaal een hogere weerstand heeft dan de reguliere geleiders. Dat is handig bij het maken van een weerstand.. Onderstaand filmpje (geleend van YouTube) geeft dit goed weer:
Duelund. Wie kent dit illustere merk niet? Producten op basis van natuurlijke materialen met een haast astronomische prijs, echter wel altijd positief gerecenseerd. Duelund heeft in het programma weerstanden op basis van grafiet. In verschillende waardes verkrijgbaar, met een dissipatie van tussen de 5 en 10 Watt. De prijs van deze weerstanden ligt rond de 20 a 25 Euro per stuk.
Alternatief: grafietstift? De kern van een potlood bestaat vaak uit grafiet, verkrijgbaar met stiften met een verschillende hardheid, aangeduid met "H" tot "B" met een cijfer ervoor. De weerstand van de stiften met een doorsnede van 2mm verschilt per hardheid. Medehobbyïst, Troels Gravesen heeft dit traject al eens gelopen en heeft daarbij uitgezocht of er een verband bestaat tussen deze hardheid en weerstand, helaas blijkt dat niet zo te zijn: 2B = 6 ohms, B = 7 ohms, HB = 19 ohms, H = 25 ohms and 2H = 20 ohms (om zijn paar voorbeelden te noemen). Voor een beoogde weerstand waarde van 9.3 ohm is een potlood met type HB dus geschikt.
Blootleggen grafietstift. De potloden bestaan uit hout waarin een grafiet stift is opgenomen. Grafiet kan zeer hoge temperaturen aan, hout niet. Het lijkt dus voor de hand liggend dat het hout er omheen weggebrand kan worden. Onderstaande foto's laten zien hoe dat is gedaan.
Potlood HB, weerstand ongeveer 19ohm.. Op de barbeque met gasbrander.. Gelijkmatig verhitten en gecontroleerd het hout weg (laten) branden.. Wat rest zijn de grafietstiften.. De weerstand gemeten, komt overeen met de plm 19ohm..
De weerstand opbouwen Aan de stift moeten de draden worden gemonteerd waaraan we kunnen solderen. -->(!)Maak eerste de stift goed schoon met bijvoorbeeld staalwol, alle restanten van het hout wegbranden kunnen het contact tussen grafiet en draad beïnvloeden! Daarna beginnen met aanbrengen van de eerste draad. Deze kan om het begin van de stift worden gewikkeld en daarna worden gefixeerd door de draad aan te solderen. Vanwege de krimp na het afkoelen ontstaat een goede verbinding. Nu kan de locatie worden bepaald van de tweede draad om de gewenste weerstandwaarde te krijgen. Dit vergt wat handigheid, vaak is na aansolderen de weerstandwaarde (iets) veranderd. Door het soldeer te verhitten kan de draad nog verschoven worden over de grafietstift.
Aanbrengen eerste draad.. Bepalen locatie van de tweede draad.. Aansolderen en controleren op gewenste weerstandwaarde..
Implementeren. De weerstand kan nu worden gemonteerd in de versterker. Onderstaande afbeeldingen laten zien dat de 9.3ohm grafietweerstand een 5-tal parallel geschakelde 47ohm draadgewonden weerstanden vervangt.
De 5 parallel geschakelde draadgewonden weerstanden.. De zelf gemaakte grafietweerstanden..
Dissipatie? Wat kan zo'n grafietweerstand dissiperen? Wel, uitproberen? In deze opzet staan ze continu 2.4 Watt te dissiperen en geven geen krimp. Ook verandert de weerstandwaarde niet bij het warm (heet) worden van de weerstand..
De moeite waard?. Puur subjectief natuurlijk.. De prijs van de Duelund weerstanden kennende, is dat sowieso snel verdient. Klinkt het dan anders met deze weerstand? Ja, zeker weten. punt. De grafietweerstand brengt rust met zich mee en doet mooie dingen in de laagweergave, ze laten het laag lekker grommen zonder dat dit te vet wordt. En als de laagweergave verbetert, dan gaat automatisch de hoogweergave er op vooruit.. Top!
_______________