audio with realistic timbre
 

Lezerspost - ingezonden mededelingen

Regelmatig ontvang ik e-mail met ideeën en opmerkingen over de onderwerpen op de site... Sommige met dermate interessante informatie dat ik deze niet alleen voor mezelf wil houden.... Bij deze..

 

26-05-2013

Hallo Rob,

U krijgt waarschijnlijk ontelbare emails van mensen die wat in elkaar gefreubelt hebben. Toch zou ik graag een fullrange-drivertje onder de aandacht willen brengen. Het is de Alpair 10.2 van Markaudio. Ik heb hem uitgekozen op basis van de parameters en ik had geen geld voor een paar jordans. Bij wijze van experiment heb ik ze in een tqwt toegepast, gewoon de eerste de beste calculator van internet genomen en de waardes nauwkeurig opgevolgt. Ik heb geen meetapparatuur maar ze klinken geweldig! De bedoeling was dat ze gingen samenwerken met een subwoofer, ik denk niet dat die er gaat komen.

Met vriendelijke groet, Ronald


09-07-2007

Ha Rob,

Ik heb met veel interesse je stukje over PSUD2 gelezen , inderdaad een zeer handig stukje software om je voedingen te ontwerpen. Ik gebruik 't regelmatig.

Wil daar graag wel wat kanttekeningen bij plaatsen: wat jij hier simuleert is het inschakelgedrag van de voeding , niet 't dynamisch gedrag bij wisselende belasting. Je zou daar de optie "stepped load" voor kunnen gebruiken al geeft ook dat, door het blokvormig karakter daarvan, ook geen juist beeld.

Voor Rt heb je 710 ohm ingevoerd, dit lijkt me wel wat hoog voor de halve secundaire; moet je hier niet 1/2 . 710 ohm invoeren; je dient namelijk de Rt eigenlijk te berekenen met:

Rt = 1/2 . Rsec + (n2 . Rprim),

nemen we voor Rprim 100 Ohm, dan wordt Rt dus:

Rt = 1/2.710 + (135/230)2 . 100 = 355 + 0,34 . 100 = 389 Ohm

Je ziet , 't maakt niet dramatisch veel uit en alleen de Rsec. invoeren is in de praktijk voldoende.
Als de halve Rsec inderdaad 710 Ohm is, krijgen we:

Rt = 1/2.1420 + ( 135/230)2 . 100 = 710 + 0,34 . 100 = 744 Ohm.

De juiste parameters voor de gelijkrichter invoeren scheelt wel een hoop: er is alleen moeilijk aan te komen omdat de databladen vaak erg summier zijn wat dat betreft. Voor de 6X5 is uit de Ip/Vp grafiek te halen dat bij een Ip van 50 mA de Vp 17 volt is; oftewel een Rdiff van: +/- 340 Ohm , je kunt dat zelf wijzigen in "rectifier.txt". Ik gebruik PSUD altijd voor het eerste ontwerp en daarna met meten en luisteren de voeding optimaliseren waarbij blijkt dat een Rsec gelijk aan het minimum volgens het datablad uiteindelijk het beste resultaat geeft.

groet

Ron Bouquet


19-11-2005

Dag Rob,

Ik las net je impressie van de Allnic AbsorbGel™ noval buisdempers en wil je even laten zien op welke manier ik mijn buisjes heb gedempt in mijn voorversterker. Twee foto's die verre van goed zijn maar hopelijk wel duidelijk maken hoe het zit. Ik heb teflon ringen gemaakt, met een gat voor de buisvoet. In de ring een drietal gaten voorzien van een tule. Onder de bovenplaat staan (eigenlijk hangen ze) drie afstandbussen en daarop zitten losjes de ringen vastgezet. Je kan de buis heen en weer bewegen, niet zover als met de Absorb Gel dempers maar, hebben redelijke bewegingsvrijheid. Een zelfde soort truckje heb ik gedaan met de houders van de Ba buis (op de voorgrond), gaten opboren zodat er een tule in past en op een afstandbus gezet. Kost geen 80 Euro en werkt ook heel goed.

Groet, Martin van den Berg


15-09-2005

Hallo,

Hier een bijzondere upgrade voor de draaitafel. Het is voor mij een oude test die destijds veel indruk heeft gemaakt. En dat doet het nu nog steeds. Het betreft de toonarmbekabeling. Toch maar weer een poging gewaagt om 4 x 0,08 mm zilver toe te passen (een ontrafelde Deskadel toonarmbekabeling). Heb een testsetje gemaakt (zie foto) die ik maar bewaar voor belangstellenden (jij?). Het resultaat: een sterke toename van dynamiek en de dynamiekverschillen tussen instrumenten onderling, toename van ruimtelijkheid en een veel scherpere afbeelding. Het laag is ook meer gecontroleerd. Een duidelijke toename van zuiverheid dus. Wat kost de upgrade? Drie keer niets. Een stukje Deskadel van pakweg een meter (is 8-aderig, dus plezier voor 2) en 2 Bullitpluggen, bij voorkeur zilver. Een leuke uitdaging om deze te voorzien van fraaie isolatie (haha). Zo, ik ga daar maar weer eens even van genieten.
Fijne avond! Stefan.


18-05-2005

Hoi Rob,   

Leuk om te lezen dat jij ook naar de headshell van Yamamoto hebt gekeken, en geluisterd.   Ik heb een hele tijd met het idee rond gelopen om ook dat pad op te gaan, maar na dat ik met Jac gesproken had over de kwaliteiten werd ik toch een beetje terughoudend. Uiteindelijk heb ik het niet gedaan, maar heb ik het anders aangepakt.   Ik heb een SME 3009R, toen nog standaard uitgevoerd, je voelt hem al... ja, ik heb er toch aan gesleuteld.   A) ik heb de nylon bearing vervangen door een bronze uitvoering.....   Ik ben verder de aansluitingen gaan tellen vanaf het element tot aan de Phono-pre, dat zijn er 4!!!!! Als ik dat al een kan halveren, dus naar 2 en de kabel vervangen door een echte hoogwaardige, van deze tijd.   Toen kwam ik uit bij Heiko Wingerden in Duitsland die de C37 Finewire maakt en verkoopt en zelfs voor je inbouwt als je dat wilt. Een hele mooie kabel met pure zijde omwikkeld en met drie laagjes C37 lak afgelakt. Bullit plugs eraan gemaakt de aansluitingen aan de basis van de arm eruit gehaald en een nieuwe professionele aansluiting gemaakt. De Headshell aansluiting doorboort en de kabel vanaf de headshell naar de pre in een stuk.   Tjong wat een genot is deze kabel echt super mooi, vakwerk van Heiko en een prijs van niks, nou ja niks, de kabel kost EURO 90,00 . Kant en klaar, inbouw varieert naar arm...   Ik wil geen reclame maken voor Heiko maar wel een mooi product, eerlijk product met een geweldige performance.

Klik hier voor de link naar de kabel op Ebay.de (zolang deze aktueel is...)  

Groeten,   Saffier


14-05-2005

Hoi Rob,

Ik heb goed nieuws: Ik weet waar we de SPDIF van de X03 moeten aansluiten. Als je op het hoofdbord kijkt dan zie je boven in de hoek een NEC c4049AC zitten. De pin 3 van deze IC is gekoppelt aan de SPDIF uitgang van de YM7121C. Wat ik ga doen is de draad brug tussen de pin 23 van de YM7121C  en pin 3 van de C4049AC verwijderen en ga hierop de SPDIF in van de X03 aansluiten. Hierdoor verwijder ik zowel de CEC SPDIF als ook de AES/EBU. Deze draden soldeer ik dus ook van het bord af. Totslot verwijder ik de C4049AC of knip de voedings spannings baan door. Dit om te voorkomen dat ik andere problemen krijg en omdat ik toch het SPDIF signaal naar de 4049 heb verwijdert doet deze niets meer. Ik heb ook via via het elektrisch schema van het hoofd bord gekregen en heb deze als zip file aan deze mail gekoppeld. Ik hoop dat je daar blij mee bent. Hij heet cd51.zip en bevat 4 files, maar ondanks dat hij cd51 heet hij is voor de 5100.

CEC TL-5100 drawing 1, CEC TL-5100 drawing 2, CEC TL-5100 drawing 3, CEC TL-5100 drawing 4

Groet, Jeroen

ps. De tekeningen zijn plm. 200Kb elk en vanzelfsprekend alleen voor eigen gebruik !! (DHTRob)


27-01-2005

Van: s.brull
Aan: rob at dhtrob.com
Onderwerp: super e-cap
Hoi Rob, Ik heb gisteren de eind condensatoren  van mijn CD speler vervangen door de black gate Non polars in super E configuratie. Het laag en de hoog is er nog niet, klink nogal geknepen, maar de toename van het "podium" met name de diepte en de rust is al waarneembaar. Klinkt veel belovend. Ik heb de condensatatoren op een blok(je) hout gemonteerd en dat blokje nog extra onkoppeld (gedempt) aan het chassis bevestigd. Ik had al non polars als eind condensatoren gesoldeerd, echter niet in super E configuratie. De N die ik hier dus over had heb ik oa op de filter condensator van de clock gezet, daar had ik tot nog toe een standaard Black Gate op gesoldeerd, dat was ook al een vooruitgang tov de fabrieks condensator. In de SMPS heb ik ook al het eea veranderd, Black Gates op kritische plekken maar de grootste winst heb ik daar gehaald door de diode brug te vervangen door BYV fast switching diodes afgedempt met fast foil condensatoren (switching noise reduceren). Nou ja, zo blijk je bezig. Ik wilde je alleen eigenlijk even doorgeven dat de super E cap erin zit en dat het een mooie upgrade is. Bedankt.

Groeten, Saffier www.picturetrail.com/s.brull


21-07-2004

Hallo Rob,

Hier een tip: Siltech verkoopt ook litze voor de interne bekabeling van apparatuur. Ik haal daar de teflonmantel vanaf en onttwist de draden. De draden gebruik ik voor het bedraden van apparatuur en om interlinks en speakerkabels van te maken. De draden zijn iets dunner dan 0,3 mm. Ideaal voor interlinks en speakerkabels. Bevalt me beter dan kabels uit zuiver zilver. Niet echt goedkoop, maar ook niet onbetaalbaar (zoals de siltech kabels). Je kunt zo al voor weinig geld "siltech" kabel zelf in elkaar draaien. Bovendien zijn black gates en goede trafo's ook niet echt goedkoop.

Groeten, Maurice.


04-04-2004

Ha Rob,

Ik heb met interesse je stukje over de (ebben)houten kones gelezen, vooral jouw bevindingen in vergelijking met messing kones spraken me wel aan. Voor de goede orde: ik heb ook drie (african black wood) kones besteld bij Hans (Kortenbach); als hij terug is uit Russia hoop ik ze op te kunnen halen en ermee te gaan experimenteren.

Ik heb echter een paar overdenkingen: mijn voor- en eindversterker staan op blokjes underlayment, dat klonk beduidend beter als metalen kones met onderlegplaatjes. Metalen kones zonder onderlegplaatjes klonken weer anders als die blokjes underlayment (meer definite, vooral in het laag) ten koste van beschadigingen aan het audio-meubel.   Dat onderlegplaatje speelt dus ook duidelijk een rol.  Je wilt een zo vast mogelijk mechanisch kontakt tussen apparaat en ondergrond , wat je bereikt door de kone een punt te geven, maar als je dan daaronder weer een plaatje legt , heeft die punt eigenlijk geen zin meer.  Afgezien de platenspeler van Ron...dan van de "cardanisch" verbinding die die punt / plaatje maken. Dat zou betekenen dat een houten kogel hetzelfde effect zou moeten hebben als een kone (afgezien van het rondrijden van je CD-speler, haha).  Of zou een rond plaatje, zeg 15 mm, net zo goed zijn als een kone met plaatje? Heb jij geëxperimenteerd met- en zonder blokje onder die houten kones?

Overigens is hout voor erg veel toepassing in de audio-sfeer beter als metaal, ferro- of nonferro. Hans stuurde me vorig jaar een stuk African Black Wood waar normaal gesproken de hoorn van een klarinet van gemaakt wordt; het was voldoende materiaal om een flinke platen-puck voor mijn vinyl-speler van te (laten) draaien. Ik kan je wel vertellen dat er geen metalen puck in de buurt komt van deze A.B.W.:  't Klinkt allemaal schoner , tikjes en stofjes  (tja , vinyl van 30 jaar geleden) lijken allemaal wat minder aanwezig.

Er is gewoon meer diepte, een drumstel zit echt achterin en de vocalist staat echt vooraan....  Natuurlijk speelt ook m'n nieuwe Phono-versterker met Sakuma VL207 daarin een belangrijke rol! (na anderhalf jaar try-and-error , nu toch eindelijk......) En zelfs mijn vrouw hoorde het verschil.......

Ik kreeg afgelopen najaar van familie die uit "down-under" een pennenhouder uit Jarrah-hout. Mooi rond gedraaid en toevallig de juiste diameter voor een platen-puck , alleen het gat in het midden ontbreekt nog......................draaibankwerk! De gaten voor de pennen zou ik eventueel nog kunnen opvullen  met lood. Binnenkort kan ik je vertellen hoe een platen-puck uit Jarrah-hout speelt.

Ron Bouquet.


02-04-2004

Hoi Rob,

Ik denk dat ik eerder jou moet bedanken voor het maken van je mooie site! Ik vind met name de 'houten' condensatoren erg interessant. Ik kan me goed voorstellen dat het beter klinkt, maar ik heb nog niet de moed opgebracht om zoiets zelf te proberen. Heb je wel gezorgd dat je steeds goed ingespeelde condensatoren vergelijkt? Mijn ervaringen met Elna Silmic, Panasonic PE en Black Gate standard zijn dat het behoorlijk lang duurt voordat ze stabiel zijn. Ik heb zelfs het vermoeden dat gewoon het apparaat een keer uit en weer aan schakelen een hoorbaar lange termijn verschil kan maken. Het lijkt soms wel of je daarmee het inspelen wat kunt versnellen, maar het is heel moeilijk om daar zeker van te zijn. Kortom, er gebeurt met nieuwe condensatoren altijd zoveel dat ik vaak maar gewoon een paar weken wacht voordat ik conclusies trek. Van de andere kant, een verschil is een verschil en de verschillen tussen condensatoren kunnen behoorlijk groot zijn. Ik wil nu nog wel eens de super-e configuratie uitproberen, maar dat gaat nog wel even duren denk ik. In ieder geval minder werk!

En, heb je wel eens Dynamat Extreme geprobeerd? Dat is heel heftig dempingsmateriaal dat ze in autozaken verkopen. Het wordt gebruikt door die car-hifi jongens om panelen mee te dempen, en als je er bijvoorbeeld je CD speler van binnen mee beplakt klinkt 'ie opeens een stuk beter. Het is echt uniek spul en dempt beter dan al het andere spul dat ik ooit heb geprobeerd. Een aanrader, al is het vrij duur (ongeveer 40-45 Euro voor een rol, maar daar doe je makkelijk 2 of 3 apparaten mee). Dynamat zelf is een soort rubber/bitumen spul, zelfklevend, en werkt prima. maar Dynamat 'extreme' is een soort zacht teer-achtig spul met een laag dik aluminium aan een kant en een zelfklevende laag aan de andere kant. Het effect van dit spul is van een geheel andere orde dan 'gewone' dempings materialen. Het zachte spul zit tussen het aluminium en het materiaal waar je het op plakt en het vormt zo dus een 'contraint layer'. Zeer, zeer effectief. Ik heb spijt dat ik het niet eerder ben gaan gebruiken, want je hebt de neiging om al die oude demping uit je apparaten te pulken en te vervangen door 'extreme'. Kijk maar eens op www.dynamat.com.

Maarten

_______________